-->

Çeviri

12 Ağustos 2015 Çarşamba

Özel İdare malları tek tek Büyükşehir’e


Özel İdare malları tek tek Büyükşehir’e

İZMİR Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İl Özel İdaresi mallarıyla ilgili açtığı davalar sonucunda iptal ettirdiği kararları, mahkeme kararı doğrultusunda değiştirmeye başladı.

Valilik Komisyonu, Temmuz ayında yaptığı toplantıda mahkemelerden Haziran ayında iptal kararı çıkan başta Bergama Şantiyesi, Buca Futbol sahası olmak üzere pek çok arsa, bina, araç ve gereci İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Ağustos toplantısında ise yeni ve eski İl Özel İdare binaları, Pınarbaşı Yarış Pisti, Polen Tatil Köyü için de aynı kararları alacak.
 
İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni karşı karşıya getiren, tartışma yaratan İl Özel İdaresi malları, mahkeme kararlarıyla belediyelere geri dönmeye başladı. Valilik bünyesindeki Devir, Tasnif ve Paylaşım Komisyonu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir İl Özel İdare malını vermemesi tartışmalara neden olmuş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir’in mallarını kimseye ham yaptırmam" açıklamasıyla sert tepki göstermişti. İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin de Kocaoğlu’nun "İzmir’in malı İzmir’de kalmalı" çağrısına destek vermesiyle tepki büyümüştü. İzmir Büyükşehir Belediyesi mal paylaşım kararlarıyla ilgili 200 dava açtı. İlçe belediyelerde çok sayıda davayla mahkemeye başvurdu.
Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerin açtığı davalar geçen haziran ayından itibaren tek tek sonuçlanmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi ağustos ayına kadar Valilik Komisyonu’nun 47 kararını iptal ettirmeyi başardı. Valilik, İzmir idare mahkemeleri tarafından verilen kararlara Danıştay’da itiraz etti. Ancak, bir ay içinde mahkeme kararını uygulaması gerektiği için Haziran ayında sonuçlanan davalarla ilgili 13 Temmuz’da Valilik Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu toplandı. Bu toplantıda Büyükşehir’in ve ilçelerin kazandığı davalarda mahkeme kararı doğrultusunda yeni karar oluşturan Komisyon, pek çok mal ve aracı Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. İlçe belediyeler de kazandıkları davalarla bazı taşınmazları aldı.
 
Vailik Komisyonu, 13 Temmuz’da yaptığı bu toplantıda, kapatılan İl Özel İdaresi’nin Hazine’ye ait Bergama Şantiyesi’ni Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis eden kararını iptal eden İzmir 2. İdare Mahkemesi kararı doğrultusunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Mahkeme 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yol, bakım, onarım yapımı görevinin Büyükşehir Belediyeleri’nde olduğuna dikkat çekerek şantiye alanının Milli Eğitim Bakanlığı’na vermesinde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetmişti.
İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin Buca ilçesi Kaynaklar’da yer alan imar planında belediye hizmet alanı (bhz) işaretli, ancak futbol sahası olarak kullanılan alanın ise Maliye Hazinesi’ne devri ve Hazine’den de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsisiyle ilgili kararını iptal etmesi üzerine Valilik komisyonu futbol sahasını da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verme kararı aldı. Öte yandan Çiğli’de Galip Öztürk Futbol Sahası ise Çiğli Belediyesi’ne verildi. Komisyon, mahkeme kararları doğrultusunda ayrıca Torbalı’da Maliye Hazinesi’nden Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisli lojmanı, Konak’ta İl Müftülüğü’ne verilen içinde kiracı olan kahvehaneyi, Konak Güzeltepe’de arsa, Buca’da arsa, Foça ve Menderes’te zeytinlik, Aliğa Yeni Şakran’da ve köylerindeki 3 taşınmazı da Büyükşehir Belediyesi’ne verdi. Urla Belediyesi’nin kazandığı bir davaya dayanarak da köylerdeki bazı taşınmazların Urla Belediyesi’ne verilme kararı alındı.
AĞUSTOS’TA DEVAM EDECEK
Valilik Devir, Tasfiye ve Paylaşım Komisyonu’nun 13 Temmuz’daki bu kararlarından sonra Ağustos ayında da toplanması bekleniyor. Bu toplantı ise temmuz ayında sonuçlanan davalar kapsamında yeni kararlar alınacak. Buna göre mahkemelerin iptal ettiği İl Özel İdare’nin Kemeraltı’ndaki eski binası ile eski tütün deposu restore edilerek yeni hizmet binası olmak üzere düzenlenen ancak Valilik Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’na devredilen ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürülüğü’ne tahsis edilen eski tütün deposuyla ilgili kararlar yeniden görüşülecek. İki hizmet binası da Büyükşehir Belediyesi’ne verilecek. Yine mahkeme kararı doğrultusunda Pınarbaşı Yarış Pisti ve Polen Tatil Köyü’nün de Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder