-->

Çeviri

16 Eylül 2019 Pazartesi

TÜRK TURİZMİNE DARBE VURANLAR! VAHAP DABAKAN

PİRİNCİN TAŞLARI
TÜRK TURİZMİNE DARBE VURANLAR!
                                                                          

 VAHAP DABAKAN
       Yaz aylarında Türk Turizmi hareketlenir. Turizme bacasız sanayi diyoruz. Gerçek turizmciyle, gerçek olmayan fırsatçıları ayırmamız lazım. Fırsatçı turizmcileri iş başı yapar ama gelen turisti soyup Türkiye’nin adını kötüye çıkarmaya çalışır. Bu hareketler de Türk Turizmine darbe varmaktan başka bir şey değildir…
       Antalya, Alanya, İzmir Çeşme, Alaçatı ve Bodrum'da, fahiş fiyata ürün satıp vergiyi düşük tutan firmalar mercek altında. Yaptıkları satışlarda fiş bile kesmeyenler yanacak. Muğla Vergi Dairesi'ne bağlı ekipleri tarafından başta Bodrum, mercek altına alındı. Yüksek fiyatlara rağmen cirosunu düşük gösteren işletmelerin hasılat tespiti yapılıp vergi kaybının önüne geçilecek. Yaz ayları bittiği şu günlerde Vergi Daireleri biraz geç kalmadı mı?
40 TL AYRAN, 25 TL ÇAY 72 TL'LİK LAHMACUNA VERGİ DENETİMİ GELİYOR
       Bodrum'da, fahiş fiyata ürün satanlar, Türk Turizmine vurdukları darbe için utanmalıdır. 25 liraya bir bardak çay içen turist bir daha bu ülkeye gelir mi?
       Geçen dönemde bazı turizm bölgelerinde işletmelerdeki yüksek fiyatlar tüketicinin tepkisini çekmişti. Özellikle menülerde çay ve su fiyatlarının bile 10 kat daha fazla olması çok sayıda şikayete neden olmuştu. Maliye, ilk olarak şikayetlerin en fazla geldiği Bodrum'daki plaj ve işletmeleri denetledi. Yıl boyunca süren genel denetimlerine yeni bir model ekleyen Maliye, şikâyetleri de dikkate alarak beyan edilen matrah ile sipariş edilen malın miktarı ve tutarını sorguluyor. Beyler; “Atı alan Üsküdar’ı geçti.” Turizm başladığı zaman vergi kontrolleri de başlaması gerekir. Tüketici Hakları var, bilen yoktur…
       483 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca geçen yıl işletmelerde kullanılan ve her türlü siparişi almaya-vermeye yarayan elektronik sistemlerin yazar kasalara entegrasyonu zorunlu olmuştu. Uyum için verilen sürenin ardından Muğla Maliye ekipleri çapraz sorgu denebilecek modeli hayata geçirdi. Sistemi kurmayanlara para cezası kesen ekipler, sistemi kuran işletmelerde de sipariş sistemi aylık hasılat raporları ile mükellef KDV beyanlarını karşılaştırıyor.
Ceza kesiliyor. Bazı esnaflar kaldıkları yerden fahiş fiyatla satışlara devam ediyor. Deneti, kontrol boş, insaf lazım insaf…
40 LİRAYA AYRAN 25 LİRAYA ÇAY 
       Antalya, Bodrum, Alaçatı, başta olmak üzere neredeyse güney sahillerindeki bütün plajlar bu yıl yine 40 liraya satılan ayran, 25 liraya satılan çay ve soğuk olduğu gerekçesiyle 10 liraya satılan 1,5 litrelik suyu ile gündeme gelmişti. Artan şikayetler sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile turizm örgütleri tatilcilerden bu işletmeleri kendilerine bildirmelerini istiyordu ama gelen şikayet azdı...
2019 yazına damga vuran bazı fiyatlar ise şöyle listeleniyor:20cl rakı: 200 TL
Müzik parası: 50 TL
330 ml kola: 35 TL
Şişe soda: 15 TL
Lahmacun: 72 TL
Makarna: 120 TL
       Bu esnaflara, insaf etmelerini ve ülkelerini düşünüp, turisti ülkesinden kaçırmamasını demekten başka söyleyecek başka bir söz bulamıyorum…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder