-->

Çeviri

8 Mart 2016 Salı

EMEKÇİ KADIN VE BAŞARAN KADIN

   
             
        8 Mart 1857 tarihinden Amerika Birleşik Devletinin  Newyork kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları için başlatmış olduğu grev ,işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ardından nedeni belirsiz çıkan yangında yüz yirmi dokuz kadın işçinin kül olan bedenleri…Yıllar sonra emekçi kadınlar günü olarak anılmaları tarihe düşen önemli  sorumluluktur..
            Dünya emekçi kadınlar günü olarak tarihe geçen bugün hak aramanın bir sonucudur.ABD dokuma işçileri olan kadınların yaşam koşulları  diğer kadınların  hak ve mücadele anlayışına dönüşmüştür.
         Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921yılında Emekçi Kadınlar Günü  olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1975 yılı ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlanmıştır.
         Dünya üzerinde kadın olmanın zorlukları,sıkıntıları,eziyetleri hep yaşanmıştır.Kadın ayaklar altında değil,başlar üzerinde yükseltilmeye layıktır.Kadın alçaltılırsa insanlık alçaltılır.Günümüzde  yaşadığımız hazin gerçeklik kadının ötekileştirmesi algısıyla yönetilmektedir.
   Ülkemizde bugün geldiğimiz noktada kadın evlere kapansın,toplumla olan bağı sıfırlansın istenmiştir.Komşu ülkelerde Radikal  İslamcı kadın modeli özenilecek bir tutum gibi gösterilmiştir.Kadın yalnızca çocuk doğuran,evinin kölesi olarak kalması gereken varlık olarak sokağa nasıl çıkacak ,ne giyecek ne giymeyecek…Gecenin ilerleyen saatleri asla sokakta olmayacak.Olursa da başına nelerin gelebileceğini  iyi bilecek. Bu vb konularda dinin sömürgenleri iş başına geçmiş verdikleri fetvalarla ağız uçuklatmıştır.
    Mustafa Kemal Atatürk yüzyılların alçaltılmış kadın çehresini yüceltmiştir. Kadını koruyan kollayan yasalarla ona seçme ve seçilme hakkı vermiş ,kadının demokrasi içinde yer almasını sağlayarak ,Türk kadınının özgür olmasını ve uygar yaşam biçimiyle taçlanmasını arzulamıştır.Onun kurduğu Cumhuriyetin biricik gururuyla tarihte başarılı ilk kadınlar dizgesi  tüm kadınların rehberi,önderi olmuştur.Ben birkaç örneği anımsatacağım sizlere. İlk Türk Gazeteci Suat Derviş,ilk kadın şair Fatma Aliye,İlk tiyatro sanatçısı Afife Jale,kadınlarımıza timsal olmuştur.Gurur tablomuz ilk kadın tarihçimiz Afet İnan ,ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen ve sayamadığım niceleri biricik gururumuz olmuştur.
    Kurtuluş savaşında mangal yürekli Ayşe Hatun,Nene Hatun ve benzeri bilinen ve bilinmeyen kahraman kadınlarımız yazılmış bir destanı arkalarında bırakarak  gül bahçesinde huzur bulmayı hak etmişlerdir.
   Bugün güçlü kadın asla istenmemektedir. Ben size olumsuzlukları tanımlamayacağım çünkü,fazlasıyla yaşıyoruz. Başarılı bilim kadınlarını,örnek alınacak kadınları bir satırla haberlerde noktalıyoruz.Onlar da algı zayıflığında eriyip gidiyorlar.Kadınlar üretimden yana  taraf olup örgütlenmelidir.Kadın dayanışma dernekleri bunun için vardır.
    Ülkede kadın bilinci varsa, aydınlık vardır, esaret yoktur.Ülkemizin kadınlarını,milletvekili, hukukçu,sağlıkçı ,mühendis,ressam, müzisyen, şair,yazar  vb saydığım ve sayamadığım neden olmasın Cumhurbaşkanı görmek elbette gurur vericidir.Kadın okursa tarafının fotoğrafı muhteşemdir ya okuyamazsa o zaman zanaat erbabı kadın ustalığını görmekten kıvanç duyacağız. Mahallemizin terzisi,yorgancısı gibi…
       Genç kızlarımızı,kadınlarımızı erkek  esaretinden kurtarmak, toplumda üreten mutlu bireyler olmalarını sağlamak olacaktır asıl gururumuz.Kırsaldan kente Türk kadını varlığını güçlü oluşundan alarak mücadelesini sürdürecek, gelecek hepimiz için aydınlık olacaktır. Umutsuzluk mayamız olmasın yeter ki…
        Ülkemizde kadınlarımızın,genç kızlarımızın acılı yüzleri gülsün.Hepimizin emekçi kadınlar günü kutlu olsun. 
                                                                                                                              7 MART2016 /MARMARİS

                                                                                                                                 Hatice Altunay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder