-->

Çeviri

16 Eylül 2014 Salı

New York Times: IŞİD’e Türkiye’den üye akıyor

New York Times: IŞİD’e Türkiye’den üye akıyor

New York Times: IŞİD’e Türkiye’den üye akıyor

New York Times gazetesinin “IŞİD’e Türkiye’den üye akıyor ” başlıklı haberinde Ankara’nın göbeğindeki Hacıbayram Mahallesi’nin nabzı tutuluyor.
New York Times gazetesi Ankara’nın Hacıbayram Mahallesi’nin Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) üye gönderme merkezi haline geldiğini yazdı. Gazeteye konuşan Türkiye vatandaşı eski bir IŞİD üyesi, gençlerin örgüte katılmasında ekonomik nedenlerin de olduğunu söylüyor. Mahalleli şikayetlere rağmen yetkililerin ilgisizliğinden yakınıyor.
Mahallede yaşayan 27 yaşındaki  ‘Can’ adındaki eski bir IŞİD üyesi gazeteye açıklamalar yaptı.
Eskiden uyuşturucu kullanma alışkanlığı olan ‘Can’, çocukluk arkadaşlarından 10’unu yanına alarak IŞİD ile birlikte savaşmak için Suriye’ye gitmiş. Rakka’da 15 günlük bir eğitimin ardından çatışmalara girmiş. İki kişiyi öldürdüğünü, halka açık cinayetlere katıldığını söyleyen Can’a, bir kişiyi canlı canlı toprağa gömdüğü zaman tam olarak IŞİD üyesi olduğu söylenmiş. IŞİD ile birlikte savaşmayı trans haline girmeye benzeten can 3 ay Rakka’da kaldıktan sonra iki arkadaşıyla birlikte Türkiye’ye geri dönmüş.
Savaştığımızda 150 dolar veriyorlar
Can, yaşadıklarını şöyle aktarıyor:
“IŞİD acımasızdı. Kuran’ı kendi çıkarlarına göre yorumluyorlar, Allah asla Müslümanların birbirini öldürmesini emretmedi. Savaştığınızda size günlük 150 dolar veriyorlar. Diğer her şey bedava. Dükkân sahipleri korkudan size verdikleri ürünlerden para almıyor.”
Mahallede 7 cami var, okul yok
Gazete, Hacıbayram Mahallesi sakinlerinin son bir yılda en az 100 kişinin IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gittiğini söylediğini yazdı.
“Hacıbayram sakinlerinden Mehmet Arabacı kentsel dönüşüm kapsamında mahalledeki son okulun kapatılmasının gençlerin IŞİD’e katılımına etkide olduğunu savunuyor. Arabacı, “Mahallede 7 cami var ancak okul yok. Buradaki çocukların o kadar boş vakti var ki harekete geçmek için her maceraya girerler.” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder