-->

Çeviri

19 Ağustos 2014 Salı

ASABIMIZ BOZULDU

Türkiye'de psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuran kişi sayısı 3 milyondan 9 milyona çıktı. Aydın ve Balıkesir'de 5 kat artış kaydedilirken İzmir, Ege Bölgesi'nde birinciliği aldı




Ege Bölgesi, psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuran kişi sayısını ikiye katladı. Bakanlık verilerine göre hem başvurularda hem de antidepresan ve benzeri ilaç kullanımında İzmir, Ege'de ilk sırada yer aldı. Son 5 yılın verilerine bakıldığında psikiyatri servislerine başvuruda Aydın ve Balıkesir'de tam 5 kat artış kaydedildi.

İstatistikler açıklandı 
Sağlık Bakanlığı psikolojik şikayetlerle doktora başvuran kişi sayılarına ilişkin istatistikleri yayımladı. 2009-2013 yılları arasını kapsayan istatistiklere göre Türkiye'de psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuran kişi sayısı 3 kat artarak 3 milyondan 9 milyona çıktı. Bakanlık verilerine göre Türkiye genelinde başvurularda antidepresan ve benzeri ilaç kullanımında ilk sırada İstanbul yer alırken onu İzmir takip etti. 
İzmir aynı zamanda Ege Bölgesi'nde birinciliği aldı. 2009 yılında 461 bin 326 başvurunun olduğu İzmir'de 2013 yılında 583 bin başvuru gerçekleşti. Son 5 yılın "artış" verilerine bakıldığında psikiyatri servislerine başvuruda Aydın ve Balıkesir öne çıktı. Her iki ilde de tam 5 kat artış kaydedildi. Aydın'da 2009 yılında 33 bin 65 kişi psikiyatri servislerine başvururken bu sayı 2013 yılında 185 bin 515'e çıktı. Balıkesir'de ise 2009 yılında 61 bin 243 olan başvuru sayısı 2013 yılında 213 bin 237'ye yükseldi. 

Hastalık gibi görülüyor
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı verileri değerlendiren Uzman Psikolog Didem Turgut Çönkü artışın kaynağında psikolojik rahatsızlığın artık "önemsenmesinin" yattığını söyledi. Çönkü, "Toplumumuzda daha önce psikolojik rahatsızlıklar çok önemsenmiyordu. Psikolojik rahatsızlığı olan kişiler, psikolog veya psikiyatri uzmanlarına gitmiyorlar ya da gitmekten çekiniyorlardı. Ancak zamanla psikolojik rahatsızlıkların bir hastalık olduğu ve tedavi ile düzelebileceği yönünde bir bilinç gelişti. Dişin ağrıyınca dişçiye gidersin. Ruhun ağrıyınca da psikolog veya psikiyatri uzmanına gitmelisin. Rakamlardaki artışın bir nedeni bu. Aslında bu artış az bile" dedi.

Mutsuzluk ve stres artıyor 
Çünkü, "Hala psikolog veya psikiyatri uzmanına gitmeye çekinen insanlar var. Ekonomik sıkıntılar, sosyal medya ile yalnızlaşmanın artması, mutsuzluk duygusu ve stresi artırıyor. Bu yüzden de psikolojik rahatsızlıklar artıyor" dedi. Çönkü, "Aydın ilindeki artış ise tamamen ildeki sağlık imkanlarının artmasıyla ilgili. Aydın'da psikolog ve psikayatri uzmanı sayısı arttı. Eskiden hastalar İzmir'e gelirdi şimdi artık hastalar İzmir yerine Aydın'da tedavi oluyor" dedi.

Manisa'ya yeni ruh ve sinir hastalıkları hastanesi yapılacak 
AK Parti Manisa Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Muzaffer Yurttaş, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen 195 dekar arazi üzerine 'Ruh ve Sinir Hastalıkları Araştırma Hastanesi' yapmak için çalışma başlattıklarını belirtti. Yurttaş, "Ayrıca yine Sancaklı Bozköy'de bulunan hazineye ait 100 dekarlık arazi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na tahsis edildi. Buraya da Engelsiz Yaşam Merkezi, Bakım-Sosyal Rehabilitasyon Merkezi yapılması planlanıyor. Manisamıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder