-->

Çeviri

20 Kasım 2014 Perşembe

Çocuk Hakları" Konulu 2. Şiir, Kompozisyon ve Kısa Film Yarışması Ödül Töreni


Çocuk Hakları' Konulu 2. Şiir, Kompozisyon ve Kısa Film Yarışması Ödül Töreni

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin uygulanması ve izlenmesinin koordinasyonundan sorumlu olan Bakanlığımızın Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilke ve hükümlerinin yetişkinler ve çocuklar tarafından öğrenilerek hayata geçirilmesine ve çocukların en doğal haklarından olan katılım hakkını kullanmalarına katkıda bulunmak amacıyla 81 ilimizdeki ortaokul öğrencilerinin katılımıyla ‘çocuk hakları’ konulu 2. şiiir, kompozisyon ve kısa film yarışması düzenlendi” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması ve izlenmesinin koordinasyonundan sorumlu olan Bakanlığımızın Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilke ve hükümlerinin yetişkinler ve çocuklar tarafından öğrenilerek hayata geçirilmesine ve çocukların en doğal haklarından olan katılım hakkını kullanmalarına katkıda bulunmak amacıyla 81 ilimizdeki ortaokul öğrencilerinin katılımıyla 'çocuk hakları' konulu 2. şiiir, kompozisyon ve kısa film yarışması düzenlendi" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, ATO Congresium'da düzenlenen "Çocuk Hakları" konulu 2'inci şiir, kompozisyon ve kısa film yarışmasının ödül törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan İslam, çocukların haklarını bilen, başkalarının haklarına saygı duyan bireyler olarak yetiştirmeleri için onlara en uygun ortamları hazırlamaya çalışmayı kendilerine şiar edindiklerini belirterek, "Ülkemizde 0-18 yaş grubunda yaklaşık 24 milyon çocuğumuz var. Bakanlığımız çatısı altında hizmet veren Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün oluşturulmasıyla birlikte bu nüfus grubunun hizmet kapsamı genişletilerek, ülkemizdeki tüm çocuk nüfusuna yönelik politikaları üretmeye ve uygulamaya başladık. Genel Müdürlüğümüz çocuğa yönelik ulusal politika ve stratejilerin belirlenmesini koordine etme, sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerini yürütmek ve kurumlar arası işbirliğini sağlamakla yükümlü. Toplumun sağlam temeller üzerinde sürekliliğinin sağlanması onu oluşturan çocukların gelişimi, eğitimi ve korunmasıyla elbette doğrudan ilintili" diye konuştu.
"BM ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME ÜLKEMİZ TARAFINDAN 1990 YILINDA İMZALANDI. 1995 YILINDA DA BAĞLAYICILIK KAZANDI"
"Bir toplumun çocuklara yaklaşımı o toplumun yalnızca koruyucu değerlerini değil, aynı zamanda toplumdaki adalet anlayışını, o toplumun geleceğe bakış açısını ve gelecekten beklentilerini de yansıtır" diyen İslam, şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletlerce 1989 yılında çocuk haklarına dair sözleşmenin kabul edilmesiyle birlikte dünyanın her yerindeki çocukların durumlarının düzeltilmesi açısından dünya ülkeleri önemli bir rehbere kavuştular. Ülkemizde çocuğun üstün yararı doğrultusunda, çocuğun bütün haklarının korunması için anayasada yer alan sosyal devlet anlayışı çerçevesinde gerekli yasal ve idari önlemleri almakla yükümlü. Ülkemiz bir bütün olarak ve her kademede çocuk haklarını geliştirerek, bu haklara saygı duyulmasını sağlama kararlılığını gösterdi. Çocuk haklarına yönelik birleştirici, kapsamlı ve hak temelli bir ulusal stratejiyi benimsedi. Bunların başında çocuk hakları sözleşmesi ve diğer ilgili sözleşmelerin ülkemiz mevcut yasalarıyla uyumlulaştırılmasına yönelik mevzuat çalışmaları geliyor. BM Çocuk Haklarına dair sözleşme ülkemiz tarafından 1990 yılında imzalandı. 1995 yılında da bağlayıcılık kazandı."
Bakan İslam, ulusal çocuk hakları strateji belgesi ve eylem planının da hazırlandığına değinerek, söz konusu strateji belgesi ve eylem planının 14 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anlattı.
"ÇOCUĞUN YETİŞTİRİLMESİNDE VE GELİŞMESİNİN SAĞLANMASINDA ANA BABA BİRLİKTE SORUMLULUK TAŞIRLAR VE DEVLET BU İLKENİN TANINMASI İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERİR"
Çocuk haklarına dair sözleşmenin 18'inci maddesinde "Çocuğun yetiştirilmesinde ve gelişmesinin sağlanmasında ana baba birlikte sorumluluk taşırlar ve devlet bu ilkenin tanınması için her türlü çabayı gösterir" denildiğini bildiren İslam, "Çocuk hakları sözleşmesinin 31'inci maddesi 'çocukların boş zaman geçirmeye, dinlenmeye, yaşlarına uygun oyun oynamaya, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmaya hakları olduğunu' vurguluyor. Bu etkinlikler çocuğun bedensel, psikolojik, sosyal ve zihinsel gelişimi açısından son derece önemli. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulanması ve izlenmesinin koordinasyonundan sorumlu olan Bakanlığımızın Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilke ve hükümlerinin yetişkinler ve çocuklar tarafından öğrenilerek hayata geçirilmesine ve en çocukların en doğal haklarından olan katılım hakkını kullanmalarına katkıda bulunmak amacıyla 81 ilimizdeki ortaokul öğrencilerinin katılımıyla 'çocuk hakları' konulu 2. şiiir, kompozisyon ve kısa film yarışması düzenlendi. Bu yarışmaya başvuran çocukların eserleri valiliklerce her yarışma dalında uzman kişilerden oluşturulan seçici kurullar tarafından değerlendirildi. İl temsilcileri belirlendi" ifadelerini kullandı.
"YARIŞMAYA KATILAN ESERLERİN HER BİRİ GEREK BİREYSEL, GEREKSE EKİP ÇALIŞMASIYLA TÜM ÇOCUKLARIMIZIN NE DERECEDE BÜYÜK DUYARLILIĞA SAHİP OLDUĞUNU GÖSTERMESİ BAKIMINDAN OLDUKÇA ANLAMLI"
Ankara'da da alanında uzman kişilerden oluşan jüri üyeleri tarafından 3 kategoride ki eserlerin değerlendirilerek dereceye girenlerin belirlendiğini anlatan Bakan İslam, şöyle konuştu:
"Yarışmaya katılan eserlerin her biri gerek bireysel, gerekse ekip çalışmasıyla tüm çocuklarımızın ne derecede büyük duyarlılığa sahip olduğunu göstermesi bakımından oldukça anlamlı. Buradan da anlıyoruz ki çocuklarımıza gerçekçi ve başarabilecekleri amaçlar edinmelerinde rehberlik edip onlara fırsatlar tanırsak başarılı olmaları için önlerinde hiçbir engel yok. Çocuklarımız büyük yürekleriyle duygu ve düşüncelerini şiire, yazıya, filme aktardılar. Böylece sadece kendilerini değil ülkemizdeki diğer çocuklarında sesi oldular. Yazıları, şiirleri ve filmleriyle çocukların bugünün yarını, yarının umudu olduğu gerçeğini bizlere bir kere daha hatırlatmış oldular. Eserlerin ülkemizde çocuk hakları bilincinin yaygınlaştırılmasına önemli katkılar sağlayacağına ben yürekten inanıyorum."
"BU ESERLERİN TÜMÜMÜN, YARIŞMAYA KATILAN ESERLERİN TÜMÜNÜN TELİF HAKKINI BİZE DEVRETMELERİNİ İSTİYORUM KENDİLERİNDEN"
Konuşmanın ardından dereceye giren çocuklar şiir ve kompozisyonlarını okudu ve kısa film kategorisinde dereceye giren çocukların filmleri gösterildi. Çocuklara ödüllerini veren Bakan İslam, yazıların, şiirlerin ve filmlerin fevkaladenin fevkinde olduğunu belirterek, "Değerli sanatçı kardeşlerimizden bir ricada bulunmak istiyorum Bakanlığım adına. Bu eserlerin tümümün, yarışmaya katılan eserlerin tümünün telif hakkını bize devretmelerini istiyorum kendilerinden. Bunları kullanmak istiyorum. Spotlarımızı bu filmlerden oluşturalım, kamu spotlarımızı bazılarını yeniden çekelim, bazılarını olduğu gibi kullanalım. Süper Hakkı'yı yeniden çekmemiz gerekiyor. Hemen devir işlemlerini yapalım. Biz bunları kamu spotları olarak kullanalım. Kompozisyonları, şiirleri de diğer işlemlerimizde kullanalım" şeklinde konuştu.
DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER
Yarışmada dereceye girerek ödül almaya hak kazanan öğrenciler ve eserler şöyle:
Kompozisyon dalında; birinci Kilis'ten İclal Nur Kabakveren, ikinci Çanakkale'den Buse Öztürk, üçüncü Zonguldak'tan Zeynep Gemici.
Kısa film dalında; birinci Manisa'dan "Süper Kahraman Hakkı" filmi, ikinci Adana'dan "Çocukluk" filmi, üçüncü ise Iğdır'dan "Büyüdükçe Un Ufak" isimli film oldu.
Şiir dalında; İzmir'den Aleyna Gönül, ikinci Aydın'dan İrem Aytuluğ, üçüncü Kayseri'den Özlem Fatiş. - Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder