D-8 Genel Sekreteri Musavi, "D-8 İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden kuruldu. Üreten bir nüfusumuz var. İslam dünyasında sorunlar çözülecekse, bu D-8 içinde yapılır" dedi.
Gelişmekte Olan 8 Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, örgütlerinin İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden oluştuğunu belirterek, "Her alanda üreten büyük bir nüfusumuz var. Eğer İslam dünyasında sorunlar çözülecekse, bir şeyler yapılacaksa bu D-8 içinde yapılır" dedi.
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde 1997 yılında kurulan ve Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşan D-8, üye ülkeler arasındaki ticari ilişkileri arttırmayı hedefleyen bir organizasyon olarak öne çıkıyor.
Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üye ülkeler arasındaki ekonomik iş birliğini arttırmak için kendilerine 5 öncelikli çalışma alanı belirlediklerini söyledi.
Örgütleri hakkında bilgi veren Musavi, şunları kaydetti:
"Özellikle ticaret, enerji, tarım, sanayi ve ulaştırma alanında çalışmalarımızı, üye ülkeler arasındaki iş birliğimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. D-8 üye ülkeleri olarak 1 milyarı aşkın nüfusa sahibiz ve bu da İslam dünyasının yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bu büyük bir potansiyel. İnsan kaynağı, doğal kaynaklar, ticaret, ekonomi açısından örgütümüz çok büyük bir potansiyele sahip. D-8 İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden kuruldu. Her alanda üreten büyük bir nüfusumuz var. Eğer İslam dünyasında sorunlar çözülecekse, bir şeyler yapılacaksa bu D-8 içinde yapılır. Eğer burada yapılamayacaksa yapılamayacaktır."
Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın çok aktif olmaması nedeniyle D-8'i kurduğunu anımsatan Musavi, "Orada 57 devlet var ve karar alma mekanizması maalesef çok yavaş işliyor. Bazen de hiç işlemiyor. İslam dünyasındaki bu dezavantajı kaldırmak için merhum Erbakan, İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisini bir araya getirdi" diye konuştu.
Musavi, şu ana kadar D-8'in çok önemli başarılar elde ettiğini vurgulayarak, "Bunlardan en önemlisi 'Tercihli Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiydi. Vize ve gümrük anlaşması da yürürlüğe girdi. Aynı zamanda üye ülkeler arasında, sivil havacılıkta işbirliğini öngören mutabakat zaptı da yürürlükte" ifadelerini kullandı.AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder