-->

Çeviri

14 Mart 2015 Cumartesi

'Sadece yetkili arkadaşların açıklamalarına bakın'

Başbakan Davutoğlu, Çözüm Süreciyle ilgili yetkilendirdikleri arkadaşların yaptığı açıklamalar dışında hiçbir açıklamanın kıymetinin bulunmadığını söyledi.

ANKARA
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çözüm Süreci kurullarında yetkilendirdikleri arkadaşların yaptığı açıklamalar dışında hiçbir açıklamanın kıymeti harbiyesi bulunmadığını" belirterek, "Bu '16 kişi olacakmış', şu şeyler olacakmış, bunların hepsi spekülasyondan ibarettir, doğru değildir. Sürecin sağlıklı işlemesi için sadece ve sadece ilgili arkadaşların yaptığı açıklamalara bakılmasını istirham ederim, bütün kamuoyu açısından" dedi. 
Davutoğlu, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ziyaretinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 
Sağlık çalışanlarına yönelik iki gün önce yaptığı açıklamaların nasıl karşılandığının sorulması üzerine Davutoğlu, ilk sorusunun "Açıkladığımız müjdelerden memnun musunuz?" olduğunu belirtti.
Davutoğlu, hepsinin teşekkür ettiğini dile getirerek, "Sadece nezaket gereği söylememelerini rica ettim. Memnuniyetlerini ifade ettiler. Eminim bütün doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık çalışanlarımız bu müjdelerden memnun olmuşlardır" ifadelerini kullandı. 
'Gözaltı, caydırıcı bir tedbir'
"Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda gözaltı süresi kararına ilişkin doktorlarla konuşma imkanı buldunuz mu?" sorusu üzerine Davutoğlu, şöyle devam etti:
"İki gün önce yaptığım toplantıda da vurguladım. Şiddetin her türlüsü büyük suçtur. Ama size ve yakınınıza şifa vermek için çaba sarf eden doktora, hemşireye, hasta bakıcıya uygulanan şiddetin gerçekten affedilir tarafı yok. Bu şiddetin engellenebilmesi için güvenlik tedbirlerini artırdık hastanelerimizde. Genellikle zaten acillerde oluyor bu şiddet. Bu tür şiddet uygulamalarında 24 saat gözaltı imkanı getiriyoruz. Bu da o anda, o fevri şartlarda ortaya çıkabilecek şiddetin yaygınlaşmasını imkansız kılacak caydırıcı bir tedbirdir."
Başbakan Davutoğlu, bu tür şiddet teşebbüslerine ve eğilimlerine karşı hem eğitim anlamında faaliyetler gerçekleştireceklerini hem de emniyet anlamında gerekli tedbirlerin alınacağını vurguladı.
Bu şiddetin daha çok alkol ve uyuşturucu bağımlılarında ortaya çıktığını belirten Davutoğlu, "Acil hizmet sağlayan birimlerimizde özellikle bazı kontroller yapılmak suretiyle mahsurlu kişilerin oraya girmemesi de dahil olmak, tabii hastalar hariç, hastalar için hiçbir şekilde hiçbir sınır yoktur, ama hasta refakatçisi gibi gelenler zaten şiddet uyguluyor. Bu konularda etkin tedbir alacağız" diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki gün önceki toplantıda, şiddete uğrayan yaklaşık 40 doktor, hemşire ve hasta bakıcıyla görüştüğünü hatırlatarak, hepsinin anlattıklarının gerçekten üzücü olduğunu söyledi.  
Konuya ilişkin etkin tedbirler alacaklarını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, gözaltı süresinin de bunlardan birisi olduğunu kaydetti.
'Şiddeti engelleyebilmek için ne gerekiyorsa yapacağız'
"Sağlık çalışanlarının yanı sıra öğretmenler gibi şiddete maruz kalan diğer meslekler için bir şey yapılacak mı?" sorusuna ise Davutoğlu, "Aynı şey geçerli. Hiçbir meslek bu konuda ayrıma tabii değil. Bütün meslekler için aynı şey geçerli. Toplumda şiddeti yok edebilmek, şiddeti engelleyebilmek için ne gerekiyorsa yapacağız" yanıtını verdi.
'İç Güvenlik Paketi'nden vazgeçtiğimiz anlamına kesinlikle gelmez'
Basın mensuplarının, İç Güvenlik Paketi'nin bir kısmının geri çekilmesine ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
"İç Güvenlik Paketi, 4 ana unsurdan oluşuyordu. Bir, şiddet eylemleri esnasında alınacak tedbirler konusunda 16-17 madde. Daha sonra, emniyet teşkilatımızın yeniden yapılandırılması ikinci kısımdı. Üçüncü kısım, jandarma ve sahil koruma birimlerimizle ilgili maddeleri ihtiva ediyordu. Dördüncü ise nüfus ile ilgili düzenlemeler. Orada birçok kolaylaştırmalar, bürokratik sürecin kolaylaştırılması, basitleştirilmesi vardı. İlk 3 kısım bitti. Dördüncü kısım uzunca bir şey olduğu için tekrar komisyonda değerlendirilmesi ve bu yönde de eğer partilerin farklı kanaatleri varsa onların da göz önüne alınarak değerlendirilmesi için komisyona çektik. Bu, Özgürlüklerin Koruması ve İç Güvenlik Paketi'nden vazgeçtiğimiz anlamına kesinlikle gelmez. Bu konuda çalışmalar tamamlanır tamamlanmaz tekrar genel kurula gelecek ve kesinlikle bu dönem içerisinde yasalaşacaktır."
'Sadece ilgili arkadaşların yaptığı açıklamalara bakılmasını istirham ederim'
Başbakan Davutoğlu, Çözüm Sürecine ilişkin soru üzerine, Çözüm Süreci Kurulunu, Çarşamba günü topladıklarını anımsatarak, 1 Ekim sonrası hükümetin kurulmasının ardından kurulun oluşturulduğunu belirtti.  
Kurulun, haziranda Meclis'in kabul ettiği bir yasayla oluşturulmasının uygun görüldüğünü hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her 15 günde bir sürecin nabzını bu kurulda ben ve ilgili arkadaşlar takip ediyoruz. Bu anlamda hiçbir belirsizlik yoktur. Bazen ön almak şeklinde, bu şekilde yapılan açıklamalar sürece fayda vermiyor. Bunu defaatle söyledim, tekrar ifade ediyorum. Çözüm Süreci kurullarında yetkilendirdiğimiz arkadaşların yaptığı açıklamalar dışında hiçbir açıklamanın kıymeti harbiyesi yoktur. Bu '16 kişi olacakmış', şu şeyler olacakmış bunların hepsi spekülasyondan ibarettir, doğru değildir. Sürecin sağlıklı işlemesi için sadece ve sadece ilgili arkadaşların yaptığı açıklamalara bakılmasını istirham ederim, bütün kamuoyu açısından."
Çözüm Süreci'ni sürdürmekte güçlü bir irade sergilediklerine işaret eden Davutoğlu, hiçbir şekilde sürecin doğasına zarar verilmesine izin vermeyeceklerin vurguladı.
Bütün taraflara da sürecin doğası, akışı ve seyri konusunda yanlış anlaşılmalara vesile olacak konularda açıklamalardan uzak durmalarını tavsiye eden Davutoğlu, "Bu şekilde bir karar alınmış değil. Karar alındığı zaman ne şekilde, nasıl olacağına dair ki son kurulda bazı hususları, temel çerçeveleri çizdik, arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bu çalışmalar kendi doğası içinde ilerlemektir" diye konuştu.
'Abdullah Gül'ün açıklamaları'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasete dönmesine ilişkin soruya karşılık da konu gündeme geldiği gün New York'tan değerlendirme yaptığını anımsattı. 
Abdullah Gül'ün, partinin sıradan kurucularından biri değil, öncü kurucularından olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bütün kurucular önemlidir ama partinin özellikle kritik bir aşamada oluşumunda da temel ilkelerin oluşumunda da çok özel katkıları olan bir devlet adamıdır. Ayrıca partimizin ilk başbakanıdır. 3 aylık bir süre içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızın yasaklı olduğu dönemde başbakanlık gibi son derece onurlu ve gerçekten o geçişi yaparken de büyük bir olgunlukla bunun yapılmasını sağlamıştır. İlk cumhurbaşkanımızdır AK Parti içinden çıkmış, AK Parti'nin seçtiği. Dolayısıyla, Sayın Gül'ün AK Parti'ye gelişi konusunda herhangi bir ek açıklamaya dahi ihtiyaç yoktur. Sayın Gül, cumhurbaşkanlığı gibi bir zaruret dolayısıyla AK Parti'den istifa etmek durumunda kalmıştır ama her zaman manen de yaptığı katkılarla da AK Parti'nin içinde olmuştur. Şu anda da ne zaman kendileri takdir buyururlarsa her zaman AK Parti'nin kapıları da açıktır. AK Parti'ye şu anda da katkıda bulunmaktadır. Bazen yaptığımız görüşmelerdeki fikirleriyle."
Başbakan Davutoğlu, Gül'ün bundan sonra da her zaman AK Parti'nin ve ülkenin hizmetinde olacağından hiç şüphesi bulunmadığına dikkati çekerek, "Şahsen de benim çok yakın dostum olmak hasebiyle de herhangi bir şekilde kendisinin yanlış anlaşılmasından muzdarip olacağımızı da ifade etmek isterim. Bu anlamda hem dostluğumuz hem de Sayın 11. Cumhurbaşkanımızın, ülkemize ve partimize yaptığı katkılar tarihe kayıt olarak geçtiği gibi bundan sonra da her zaman kendileri ülkemizin, partimizin ihtiyaç hissettiğinde de yanında olacağından eminiz" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder