*
Çocuğum Evdn Kaçıyor Ne Yapabilirim?
Her yıl özellikle havaların ısınmasıyla daha da artan çocukların evden kaçma olayları doğal olarak anne ve babalarını üzüntü ve meraktan perişan ediyor.
Kaçma, çocuk ve gençlerin büyüklerinin izni olmaksızın evini terk etmesidir. Bütün davranışların bir sebebi olduğu gibi, kaçma davranışının da bir sebebi vardır. Bir çocuk ya da genç nede evden kaçar?
Bu sebeplerden ilki, genellikle sevilmediklerine veya mutsuzluk oluşturduklarına inanıp, değerli olduklarını göstermek, ya da, değerli olduklarına inanmadıkları için evden kaçarlar. Bu nedenle çocuklara sevildiklerini, değerli olduklarını hissettirmeliyiz.
Bazı çocuklar Aile içi tartışmalar, ailedeki huzursuzluklar, anne babanın devamlı kavga etmesi de kaçma davranışına sebep olabilir. Bu sebeple evimizde huzurlu bir ortam yaratmalı,, huzuru eksik etmemeliyiz.
Aile içi şiddette kaçmaya neden olan olayların başında gelir. Genç içinde bulunduğu şiddet ortamından uzaklaşmayı bir kurtuluş olarak görüp evden kaçabilir.
Kimi çocuklar macera olsun diye kaçma eğiliminde olabilirler. Çocuklarımızın arkadaş çevrelerine ve okudukları kitaplara dikkat etmeliyiz.
Para kazanma arzusu da kaçma eğilimi oluşturabilir. Bu nedenle istediklerini yerine getirememe sebebimizin yalnızca para olmadığını açıklamalıyız.
Derslerinde başarısız olan, arkadaşlarıyla iletişim sorunu yaşayan, öğretmenlerinin de kendisini sevmediğini düşünen, okulda mutsuz olan çocuklar da önce okuldan, sonra evden kaçabilir. Çocukların öğretmenleri ile iletişim içinde olmak, ders ve devam durumunu takip etmek, Rehberlik servisi ile görüşüp paylaşmak, birlikte çözüm bulmak gerekir.
Evden kaçan çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda, zihinsel özürlüler hariç, hemen hepsinin aileleriyle sorunları olduğu görülmüştür. Ailedeki şiddetli geçimsizlik, işsizlik, fakirlik, dayak, eğitimsizlik gibi durumlardır.Çocuklar sıcak aile ortamından, sevgiden, ilgiden ve şefkatten mahrum olarak büyümektedirler. Bu çocuklar ayakları üzerinde duracak yaşa geldiklerinde sıkıcı aile ortamından, dayaktan, kötü muameleden, sefaletten kurtulma hayalleri kurarlar. Ilk fırsatta da iyi bir iş bulmak, ses veya sinema sanatçısı olmak, kısa yoldan şöhrete kavuşmak ümidiyle evden kaçarlar.
Eğer çocuğumuz sık sık evden kaçıyorsa biryerlede yanlış yapıyoruz demektir. Bu durumda çocuk psikiyatrından veya uzman bir psikologdan yardım almamız gerekir. Sebepleri bilindiği taktirde evden kaçma probleminin çözümü kolaylaşır.
Aile içinde kendisini mutlu ve değerli hisseden bir çocuk evden kaçmayı düşünmez. Çocuğun maddi ihtiyaçlarının yerine getirilmesi kendisini mutlu hissetmesine yetmez. Nice fakir aileler vardır ki çocuklarını sevgi ve ilgi ile büyütmekte, maddi imkansızlıklara rağmen onları okutmaya ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır.
Çocuk ailede bulamadığı yakınlığı arkadaş çevresinde arar, grup içersinde yer edinmek için kolayca grup liderinin güdümüne girer. Liderden aldığı güç ve telkin ile anne ve babasına karşı gelir. Anne baba da onu uslandırmak için dayağa başvurur. O genç için aile önemini yitirir ve sıkıcı bir yer olur. Kendi hayatını yaşamak için evi terk edebilir.
Çocuklarımız küçük yaştan itibaren anne babalarına duygularını, düşüncelerini, sevinçlerini, hayallerini, korkularını, endişelerini ve sıkıntılarını çekinmeden açabilmelidir.Bizler de onları yargılamadan, suçlamadan dinlemeli, onları anlamaya çalışmalıyız. Dayak ve baskı ancak cahil anne babaların başvurduğu eğitim araçlarıdır. Çocuklar kuralları çiğnediğinde karşılıklı konuşarak ve onların da fikirlerini alarak çözüm üretmeliyiz. Gazete haberlerinden ve televizyon programlarından faydalanarak. Kolay yoldan şarkıcı veya zengin olmak için evden kaçan gençleri bekleyen tehlikeler konusunda bilgilendirmeli, evden kaçarak kolay yoldan sanatçı olunamayacağını.öğreneceklerdir.
ZUHAL AKSOY KHA İZMİR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder