-->

Çeviri

1 Mart 2019 Cuma

* RİFAT SAİT: 12/500 Gururu






Başlık, sanki 12 volt / 500 watt gücündeki bir cihazın teknik detaylarını anlatır gibi. Elektrik veya elektronik mühendisi olsaydınız eminim şunu derdiniz: “Öyle olsaydı bu kadar küçük volt ile bu kadar yüksek çıkış gücü” oluşturmak çok zor derdiniz. Bizim kastettiğimiz anlam da aslında zor. Önce 12/500’ün ne olduğunu açıklayalım. İlk rakam 12, Balkan Günlüğü gazetemizin yaşını gösteriyor. Evet, gazetemiz sessiz sedasız 12.yaşına girdi. Sessiz derken, önümüzdeki aylarda inşallah gürültülü bir doğum günü yapacağız, haberiniz olsun. Ancak şunu belirtmek isterim ki, hiç ara vermeden her hafta 12 yıldır düzenli olarak gazete çıkartmak kolay iş değildir. Diğer yandan 500 rakamı ise, şu anda baskısı yapılan gazetemizin 500.sayısı anlamına geliyor. Yani beşinci Dalyamız. Anlayacağınız 12.yılımızda 500.sayımız. Kolay mı, değil elbette. Gazete çıkartmak zor iş, zor zanaat üstadım.
İlk ve tek olmak güzel be ya
 
Bu gazetenin övündüğü bazı özellikler var. Yani 12 yıldır, 500 kere bu özelliklerini korumuş. Nedir onlar? Türkiye’nin ilk ve tek Balkan gazetesi. İlk kurulduğu tarih olan 27 Aralık 2007’den beri Balkanların, Türkiye’deki basın temsilcisi olmuş. Türkiye’de sayıları tahminen 16 Milyon olan Balkan insanın ki Arnavut, Boşnak, Torbeş, Pomak, Selanikli, Batı Trakyalı, Romanya göçmeni, Bulgaristan göçmeni, Adalardan, Sancak’tan… Velhasıl anonim tabiriyle suyun öteki tarafından veya Evladı Fatihan dediğimiz tüm insanlarımızın gazetesi olmuş. Sadece onların mı? Balkanlar’da yaşayan 80 Milyon kadar insanın da gazetesi. Türkiye ile Balkanlarda köprü olmuş, Balkanlarda ne olduysa veya Türkiye’de ve Dünya’da Balkanlarla ilgili ne olduysa haberini vermeye sorumlu bir gazete. Büyük gazetelerde belki de iç sayfalarda küçük bir haber bizde ana manşet olabilir. Olsun be ya, bu bizim görevimizdir deyip yaparız. Diğer yandan Balkanlar üzerine çalışan akademisyenlerin gazetesiyiz. Bugün Balkanlar üzerine çalışan 15 üniversite gazetemizin abonesidir sağ olsunlar bizleri takip eder. Birde iş adamlarımız var. Balkanlara iş yapan, Balkanlarda iş kuran. Onların da gazetesiyiz. Birçok Ticaret odası bizim abonemizdir, sağ olsunlar bizi takip ederler. Bu gazete Balkan ülkelerini Büyükelçiliklerine, konsoloslarına, fahri konsoloslarına gider.  Bakanlığına, TİKA’ya, YTB’ye, Maarif vakfına, TRT’ye gider. Belediyelere, derneklere kısacası Balkanlarla ilgili neresi varsa oraya gider. Zevkle ve ilgiyle okunur. Balkan Günlüğü gazetesi Balkanları yazan milli, tarafsız ve bağımsız bir gazetedir.
Nerelerde varız?

Balkan Günlüğü gazetesi, Balkan ülkelerine giden tüm Türk Hava Yolları uçaklarında hem giderken hem geri dönerken her uçakta 4 adet bulunur, yolculara ücretsiz verilmek üzere. THY ile her hangi bir Balkan ülkesine gidiyorsanız veya Türkiye’ye dönüyorsanız hostesinizden mutlaka bir Balkan Günlüğü gazetesi isteyin. Sizin için ücretsizdir. Balkan Günlüğü gazetesi İstanbul Atatürk havalimanında pasaport kontrolünden sonra THY’nin Newspaper Delivery Point denilen Gazete dağıtım noktalarında THY biletinizi göstermeniz karşılığı ücretsiz alabileceğiniz bir gazetedir. Bu stantlarda diğer gazetelerde bulunur ve en fazla 3 adet gazeteyi ücretsiz alabilirsiniz. THY’nin sizlere ikramıdır.  İnşallah yeni açılan İstanbul hava limanında da olacağız. Diğer yandan Balkan Günlüğü gazetemizi Türkiye’deki tüm havalimanlarının VİP salonlarından temin edebilirsiniz. Bulunduğunuz havalimanındaki VİP salonundaki görevliden lütfen isteyiniz. Ya da eğer CİP yolcusu iseniz TAV’ın işlettiği tüm havalimanı ve Demir yolu CİP salonlarında gazetemizi ücretsiz temin eder ve okuyabilirsiniz. Başka, Balkanlarda faaliyette olan Yunus Emre Enstitülerinde gazetemizi edinebilirsiniz. Bunların hiç birinde yoksanız gazetemiz ücretsizdir, dilerseniz posta kargo ücretini ödeyerek abone olabilirsiniz. Bu da mümkün değilse www.balkangunlugu.com web adresimizden gazetemizi takip edebilirsiniz. Burada hem e-gazete ile haftalık hem de geçmiş saylarımızın olduğu arşiv bölümünü tıklayarak istediğiniz sayıyı okuyabilirsiniz.
Ecdadımızın 600 yıllık aziz hatırası

Son olarak şunu belirtmek isterim ki, Balkanlar deyince aklımıza ecdadımız gelir, Yani Büyük Osmanlı İmparatorluğu. Öyle ya Osmanlı aslında bir Balkan imparatorluğudur. Bir ara Anadolu’nun Moğol istilasında Osmanlının Anadolu’yu kaybetmesi ve sadece Balkanlarda kalması önemlidir. Osmanlı Balkanlarda 600 yıl kalmayı başarmıştır. İşte bu yüzden de Balkan Günlüğü gazetesi markasının hemen altında yazan “600 yıllık tarihin aziz hatırasına” ifadesi ile amblemimiz olan mübarek Türk bayrağının etrafındaki 11 Balkan ülkesinin bayrağı çok önemli şeyleri anlatmaktadır. Evet, inşallah daha nice yıllar Balkanları ve Balkanlardaki önemli şeyleri anlatmaya ve yazmaya devam edeceğiz. Bu gazetenin çıkmasında emeği geçen tüm emektar arkadaşlarımıza ve bizleri takip eden okuyucularımıza teşekkür ediyorum. İyi ki doğdun iyi ki varsın Balkan Günlüğü. Daha nice senelere ve dalyalara inşallah.

* RİFAT SAİT
24.Dönem AK Parti İzmir milletvekili (http://www.akparti.org.tr/tbmm/ozgecmis/23653 )
Balkan Günlüğü Gazetesi Başyazarı (www.balkangunlugu.com )
İzmir ATİK İstişare Konseyi Başkanı (http://www.izmir.atikuemp.com/btkb.php?bl=2 )
BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı (http://www.basam.org.tr/ )
Mail: rifatsait@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder