-->

Çeviri

24 Aralık 2020 Perşembe

Hepimiz finans okuryazarı mı olduk? VAHAP DABAKAN

 PİRİNCİN TAŞLARI 

Hepimiz finans okuryazarı mı olduk? 

                                            


           


                    VAHAP DABAKAN
 

       Son zamanlarda o kadar çok değişkenlik yaşıyoruz ki, Akşam yatarken bir gündemi öğreniyoruz. Sabah uyandığımızda gece boyunca iki gündem ortamı değiştirtmiş. Gazeteciler olarak gündemi takip etmeye yetişemiyoruz… 

       ABD Başkanı üşütüp hapşuruyor, Dolar şaha kalkıyor. Başkan Çin ile sözlü tartışmaya giriyor dolar fırlıyor… 

       Yunanistan, Ege Denizinde kıta sahanlığını 12 mile çıkartmaya kalkıyor. Türkiye – Yunanistan arasında savaş çıkacak diye, AB para birimi Avro fırlıyor. Türkiye Mavi Akdeniz Projesi çerçevesinde Ak Denize Sismik araştırmalar ve petrol aramak isteyen Türkiye’nin gönderdiği “Oruç Reis” Gemisi Akdeniz sularına giriyor. Yunanistan Avrupa Birliği’ne şikâyet ediyor. Avro bir anda tavan yapıyor… 

       Bana göre öğrenmenin yaşı ve sınırı yoktur. Bizler kendi tecrübelerimizi ve öğrendiklerimizi bizden sonra gelen nesillere ve küçük büyük demeden aslında herkese aktarabilmeyi ve paylaşmayı kendimize ilke edinmeliyiz. Okul sıralarında bizleri yetiştiren Değerli Öğretmenlerim, bilginin gücünü ve gerekliliğini en iyi şekilde öğretti. Ben bu yaşımda hala bir şeyler öğrenmek için devamlı araştırıyorum ve öğrenmek için çalışıyorum…    

       Bilgilerimizi kendimize saklamayalım. Bilgi paylaştıkça değer kazanır. Bu nedenle dilimin döndüğünce sizlere burada öğrendiklerimi aktarmaya çalışacağım. Aslında ne kadarımız finansal konular açısından okuryazarız? Finansal anlamda yaptıklarımızı doğru mu anlayıp yapıyoruz, yoksa başkalarından fikir mi alıyoruz? Konumuz tam da bu “finansal okuryazarlık!” 

       Örneğin son günlerde takip ettiğim dövizdeki değişiklikler için okurlarımdan ne yapmalıyız? Sorusu geldi. Bende tanıdığım Odak Döviz Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Doğan’a soruyorum. Öğrendiklerimi, özetle döviz ve krediler için yapılması gereken ve gerekmeyenleri aşağıda sizler için toparlıyorum. 

- Kredi alırken bankanızdan toplam masraf ne olacak diye sorun. 

- Kredi sözleşmesine veya herhangi bir sözleşmeye imza atarken mutlaka okuyun. 

- Kredinizde döviz veya TL cinsinden kullanılan kredi oranlarını güncel olanlar ile kıyaslayın. 

- Döviz alacak iseniz piyasa yorumlarından en azından iki tanesini okuyun. 

- Okumaya vaktiniz yoksa günümüzde teknoloji çok gelişti, kısa çekilen piyasalar ile ilgili yorum videolarını da izleyebilirsiniz.  

Yapılmaması gerekenler: 

- Ödemeleriniz (kredi, taksit, verecek, vs.) hangi para cinsinden ise o para cinsinde kalın. 

- Döviz almışsanız bu noktada maliyetiniz önemli, döviz aldığınız maliyet kurunun altında yeniden TL’ye dönmeyin.  

- Kredi faiz oranınız, yeni kullanacağınız orandan düşük ise kredinizi yeniden yapılandırmayın. 

- Belirsizlik ortamlarında çok uzun vadeli kredilere girmeyin. 

- Geliriniz hangi cinsten ise farklı bir para biriminden kredi almayın.  

       Finansal okuryazar olabilmeniz, tüm piyasa bilgilerine kolayca ulaşabildiği günümüzde, artık mümkün. Bu konuda pandemi sürecinin de etkisi ile çeşitli yayınlar ve eğitimleri ücretsiz olarak internetten bulmak ve bilgiye ulaşabilmek aslında kolaylaştı. Benim önerim okumaktan ve öğrenmekten korkmayın; Sor ve araştır… 

       Okul yıllarımda, meslek hayatımda ve yaşamımda bana bildiklerimi öğretenler için, Başöğretmen Atatürk’ün sözleriyle teşekkür etmek istiyorum… 

       “Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmendir.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder