Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye’nin ekonomik büyüme görünümünün BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerine kıyasla olumlu olduğunu belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye’nin ekonomik büyüme görünümünün BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerine kıyasla olumlu olduğunu belirterek, enflasyonun yıl sonunda GSYH’a oranla yüzde 6,5’a gerilemesinin beklendiğini kaydetti.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Rawkins, “Türkiye BRIC’e kıyasla iyi büyüme görünümüne sahip, gelişmekte olan bir piyasa. Riskler halen Türkiye’nin dış finansman ihtiyacı ve yatırımcı algısındaki değişimlere karşı kırılganlıklar nedeniyle daha çok dışsal tarafta bulunuyor. Jeopolitik riskler de halen bir endişe kaynağı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin enflasyon cephesinde olumlu bir gidişatın olduğuna işaret eden Rawkins, “Fitch Türkiye’de enflasyonun 2015’te ortalama yüzde 6,5, 2016 yılında ise yüzde 5,5 olacağını tahmin etmektedir” dedi.
Rawkins, kurdaki dalgalanmaya ilişkin de “Burada birbiriyle yarışan bazı unsurlar var. Bir yandan Türk Lirası’nın zayıf seyretmesi ihracatçının rekabet gücünü artırıyor, diğer yandan ise liranın zayıf seyretmesi enflasyonun hızla artışını destekliyor. Kurun zayıf seyretmesi ayrıca döviz dalgalanmalarına yoğun bir şekilde maruz kalan şirketleri de borç maliyetlerini artırarak ve yeni yatırımlarını frenleyerek olumsuz yönde etkiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin para politikasına ilişkin sorularını cevaplandıran Rawkins, “Fitch başlıca para politikasına ilişkin öngörülemezlik nedeniyle Türkiye’deki politika tutarlılığının ve kredibilitenin aynı reytinge sahip diğer ülkelerde daha zayıf olduğunu düşünmektedir. Türkiye’yi gelişmekle olan piyasalardaki risk iştahında dalgalanmalara maruz bırakabilecek politika tutarlılığında ve kredibilitedeki herhangi bir aşınma negatif olarak değerlendirilmektedir” diye konuştu.
Rawkins, “Politik risk Türkiye’nin kredi notu için uzun zamandır ayak bağı oldu. Fitch politik riskin orta vadede ortadan kalkmasını küçük bir olasılık olarak görmektedir“ görüşlerini ileri sürdü.
Cari açık ve petrol fiyatları
Fitch geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin cari açığında geçen yıl gözlenen düşüşün, ülke ekonomisinin yeniden dengelenme için kapasitesini kanıtladığı belirtilerek, yeniden dengelenmenin sürekliliği ve yatırımcı güvenindeki ani değişikliğe karşı Türkiye'nin kırılganlığını azaltma miktarının, kredi notu değerlendirmesinin önemli bir parçası olduğu ifade etmişti.
Öte yandan Rawkins bu ay başında AA muhabirine verdiği röportajda petrol fiyatlarındaki hızlı düşüşün Türkiye ekonomisinin olumlu yönde etkilediğini belirterek “Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye için ‘pozitif bir sürpriz’ olduğunu ispatlıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’nin cari açığını azaltıyor ve enflasyonu bastırıyor. Buna rağmen büyüme için 2015-2016 yıllarına ilişkin tahminimiz yüzde 3-4 civarında olmaya devam ediyor. Yapısal reformlar için daha büyük bir kararlılık bekleniyor” değerlendirmelerinde bulunmuştu.
Fitch Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü 20 Mart'ta değerlendirecek
Rawkins, 2014 aralık ayında AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık baskısını azaltacağını belirterek, Türkiye için bu yıl ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7’den yüzde 3’e yükselttiklerini açıklamıştı.
Fitch, en son geçen yılın ekim ayındaki değerlendirmesinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit ederek, Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" notunu korumuştu.
Türkiye’yi “yatırım yapılabilir” notu ile değerlendiren iki kredi kuruluşundan biri olan Fitch Ratings resmi sitesinde yer alan 2015 takviminde, Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün 20 Mart ve 18 Eylül tarihlerinde değerlendirilebileceğini belirtilmişti.AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder