-->

Çeviri

26 Aralık 2015 Cumartesi

Evinde kurduğu atölyede tarihi yaşatıyor

Evinde kurduğu atölyede tarihi yaşatıyor

AKUT Erzurum il temsilcisi Bünyamin Akbulut, evinde kurduğu atölyede Türk boyları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşlarda kullandığı araç-gereçlerin bire bir benzerini yapıyor.

Arama Kurtarma Derneğinin (AKUT) Erzurum il temsilcisi Bünyamin Akbulut, evinde kurduğu atölyede Türk boyları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşlarda kullandığı araç-gereçlerin bire bir benzerini yapıyor. 
Ressam ve aynı zamanda ahşap el sanatları ustası olan Akbulut, evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek Türk boyları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşlarda kullandığı ok, yay, mızrak, kılıç, kalkan ve zırh gibi malzemeler üretmeye başladı. Yaptığı tarihi silah ve savaş aletlerini sosyal medyada tanıtan Akbulut, kısa sürede hem yurt içi hem de yurt dışından tarih meraklılarının talepleriyle karşılaştı. 
Akbulut, KHA muhabirine yaptığı açıklamada, her Türk gencinin içinde ok, kılıç ve at sevdası bulunduğunu söyledi. 
Bu merakı nedeniyle 12 yıl önce bu tür malzemeleri yapmaya başladığını anlatan Akbulut, şöyle konuştu:
"Kaynakları, tarih kitapları araştırarak, eski zamanlarda savaşlarda kullanılan materyallerin nelerden yapıldığını araştırarak bir yola çıktım. O dönem kullanılan malzemelerin bire bir aynısını günümüz şartlarında bulamıyoruz. Ben de böyle bir işe girişmeye karar verdim."
"Tarihi günümüze taşımak çok zor"
Bu uğraşında en çok zorlandığı konunun, geleneksel Türk ve savaş sanatlarıyla ilgili kaynak kitap bulmak olduğunu ifade eden Akbulut, şöyle devam etti:
"Tarihi bugüne taşımak çok zor çünkü tarihi kaynaklar fazla yok. Bunları araştırıp bularak günümüze uyarlamak çok zor. Kullanılan malzemelerle o kıvamı tutturmak kolay değil. Bir yaya baktığınız zaman, tam bir sanat eseri. Atalarımız hem savaş yapmışlar hem de savaşın peşinden de sanat üretmişler. Kılıç, yay, ve zırh bunların hepsinde ayrı ayrı bir sanat eseri var."
Aynı teknikle imal ediyor
Akbulut, tarihi savaş araçlarının üretimi konusunda da bilgi vererek, "Atalarımız nasıl iğne iplikle bu eserleri yapmışsa ben de aynısını el emeği göz nuruyla tek tek işleyip yapıyorum" dedi.
Yaptığı işleri genelde sosyal medyada paylaştığını ve çok beğenilerek satın alma talepleri geldiğini dile getiren Akbulut, özellikle Almanya ve Azerbaycan'ndan talepler aldığını vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder