-->

Çeviri

4 Aralık 2015 Cuma

Tiyatrolu asgari ücret talebi

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tiyatro gösterisiyle, asgari ücretin bin 900 lira olmasını talep etti. Gösteride bir işçinin sırtında temsili olarak patronun maketini taşıması dikkat çekti.

AK Parti Hükümeti’nin seçimlerden önce vaat ettiği bin 300 lira asgari ücret talebi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmaları sürerken, DİSK, İzmir’in KonakMeydanı’nda tiyatro gösterisiyle asgari ücretin bin 900 lira olmasını istedi. DİSK’e bağlı sendikaların yanısıra, TMMOB ile KESK’in de destek verdiği eylemde, Yeni Kapı Tiyatrosu’nun yoksulluğu anlatan gösterisi sunuldu.
Gösteride bir işçinin sırtında temsili olarak patronun maketini taşıması dikkat çekti. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin bin 900 lira olmasını isteyerek, şunları söyledi: 

"İşçi sınıfının artan refah payı, kişi başına düşen milli gelir oranı, yoksulluk sınırı ve Cumhurbaşkanı maaşına yapılan zam oranında iyileştirme talebinde bulunmuştuk. Birçok siyasi parti seçimler öncesinde asgari ücret vaatlerini parti programlarına aldı ve işçiler olarak haklı bir kazanım sağladık. Ancak, bin 300 liralık asgari ücret işçinin insanca yaşayabileceği açlık ve yoksulluk sınırından uzaktır. Halen açlık sınırının dahi altında olan bu asgari ücret cinayettir. Ülkeyi yönetenlerin övündüğü milli gelir artışından da, büyümeden de işçilerin pay almadığı açıktır. Sermaye temsilcileri ücretten yük olarak bahsetmekte, bunun paylaşılmasını istemektedir. Ücret paylaşılması gereken bir yük değildir. Ücret işverenin sorumluluğundadır. 150 lira için bu kadar gürültü neden kopartılmaktadır? Sermaye cephesi asgari ücret karşılığında işçi sınıfından diyet mi talep etmektedir? Bu diyetlerden bir tanesi de işsizlik fonunun yağmalanmasıdır. Resmi işsiz sayısının üç milyon olduğu ülkemizde bu fonun üç katlık bir tutarı patronlara aktarılmaktadır. Ancak bu da yetmemekte, işsizlik fonuna göz dikilmektedir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder